Elämä on täynnä repsahduksia!

Oman kehon kuuntelu elämän tärkeimpiä asioita - ainakin minun mielestäni. Tähän aikaan vuodesta pimeyttä riittää, joten omaa kehoa kannattaa kohdella lempeästi kuunnellen. Naisten valmennuksissa puhumme jonkin verran repsahduksista. Varsinkin näin pimeänä aikana on helppo repsahtaa, kun sohva kutsuu ja sen myötä herkut. Tämän vuoksi päätin kirjoittaa blogitekstin kaikille repsahtajille, jotka potevat huonoa omatuntoa illalla syödystä jäätelökulhosta. Vaikka tätä asiaa ei saisi sukupuolittaa, niin jostain syystä ainakin minulla on tuntuma, että naiset puhuvat repsahtamisesta enemmän. Yleisimmät repsahduksen syyt ovat varmasti herkut, sohva, liikkumattomuus tai muuten vaan huono elämä. Repsahtaminen koetaan epäonnistumisena ennalta suunniteltuun nähden.
Vuosien mittaan olenkin todennut, että liian tiukkaa dieettiä tai elämäntapamuutosta ei kannata tehdä. Itselleen on oltava realistinen ja ennen kaikkea armollinen. Harva meistä jaksaa pysyä tiukalla dieetillä pitkään ja mitä tiukempi ohjelma on, sitä varmemmin repsahdus tulee. Koska elämä ei ole pelkkää dieettiä, vaan myös elämästä nauttimista, on meidän hyvä löytää tasapaino repsahdusten ja terveellisen elämän välille. Kun et kiellä itseltäsi mitään, niin voi olla, että repsahtaminen ei ole edes niin kivaa ja koko repsahdus vältetään. Toisaalta on hyvä ottaa itselleen hetki aikaa ja miettiä, mikä saa sinut repsahtamaan ja onko se sen arvoista. Monesti meillä on niin kiire, että teemme huonoja valintoja miettimättä niitä sen enempää, paremman elämän ja nautinnon tarpeessa. Tyyni ja tasapainoinen mieli ei repsahda helposti, mutta kuinka moni pysyy tällaisessa zen-tilassa nykyarjen pyörityksessä?
Silloin tällöin repsahtaminen on mielestäni siis hyvinkin inhimillinen asia, josta ei pidä tuntea huonoa omatuntoa jos pääasiallisesti syö terveellisesti. Sitä paitsi repsahtahtamisestakin voi tehdä kivaa ja valita terveellisiä vaihtoehtoja herkkujen suhteen. Toinen tärkeä asia on se, miten nopeasti palaudut arkeen repsahduksen jälkeen. Jos repsahduksia tulee pitkin päivää ja monta viikkoa ja kuukautta peräkkäin, nämä eivät enää edes vaikuta repsahduksilta, vaan huonoilta elämäntavoilta. Tällöin keho varmasti reagoi väsymyksellä ja huonolla ololla. Mutta mitäpä jos söisit illalla suklaata ja seuraavana aamuna palaat taas normaaliin arkiruokaan. Tämän jälkeen miettisit, että seuraava repsahtaminen tapahtuu loppuviikosta ja viikossa suot itsellesi kaksi repsahduspäivää. Tapoja on erilaisia. Pääasia, että olet tietoinen siitä milloin repsahdit ja mikä sai sinut repsahtamaan. Kontrolloit kokonaisvaltaisesti syömistä antamalla silti luvan itsellesi myös pieniin paheisiin.
Muistellaanpa loppuun yhtä laihduttamisen ja terveellisen syömisen perussääntöä. Jos ruuasta 80% terveellistä voi 20% olla vähän huonompaa. Karkeasti ottaen näin minä elän ja suosittelen myös muille. Paino pysyy kurissa eivätkä repsahdukset kaada maailmaa. Periaatteessa voit syödä vaikka joka päivä jotain pientä hyvää jos pääasiallinen ruokavalio kunnossa. On tietysti eri asia, onko joka päivä herkkujen syöminen järkevää kokonaisvaltaisen terveyden kannalta, mutta se ei kaada elämäntapamuutosta jos et anna sille niin sanotusti koko kättä. Hallitse arkea ja opettele näkemään kokonaisuus, niin pääset pitkälle!
Tee siis repsahtaminen hyvällä omalla tunnolla, hallitusti suunnitellen, kokonaisuus hahmottaen! 😊