Hiljennä jo!

Iän tuoma viisaus vain vahvistaa mistä harjoittelussa todella onkaan kyse. Samat lainalaisuudet mitkä pätee huippu-urheilijoihin pätee myös meihin normi-ihmisiin. Yleinen käsitys hyvästä harjoitusohjelmastahan on se, että palautuminen ja treeni kulkee käsi kädessä ja näin tapahtuu pikkuhiljaa kehitystä. Ja jos jokin tässä kuviossa on mennyt pieleen, kuntomme jämähtää samalle tasolle tai jopa alenee. Tässä tilanteessa puhutaan ylikunnosta. Se on tila, jossa henkilön sisäelinhermosto ja hormonijärjestelmä on joutunut ylirasitustilaan ja tämän myötä suorituskyky ei enää parane normaalitilaan rasituksen päätyttyä.
Yhä useampi työikäinen harrastaa liikuntaa säännöllisesti ja tavoitteellisesti, jolloin treenien määrä ja teho yleensä lisääntyy. Töissä menee lujaa, kotona menee lujaa ja jos vielä treeneissä menee lujaa, niin oravanpyörä on valmis. "Raskas työ vaatii raskaat huvit"- sanonta ei pidä tässä tapauksessa paikkansa. Kova treeni on jo stressitekijä elimistölle, joten henkisesti tai fyysisesti kuormittavan työn päälle tehty kova treeni voi jo laukaista ylikuntotilan. Työmaailmassa "burn out" tunnetaan hyvin ja ylikunnossa ilmeneekin samoja oireita. Mutta mikä tärkeintä huomata - henkinen ja fyysinen kuormittuminen ovat yhteydessä toisiinsa. Ylikunto ei johdu siis välttämättä vain liikunnasta, vaan elämäntilanne, työ, terveydentila, univaje ja niukka ravinto lisäävät elimistön rasitustilaa. Ylikuntopotilaiden oireet ovat myös psyykkisiä ja fyysisiä. Yleensä väsymys on niin kova, että siitä ei pääse eroon tavallisella levolla. Kroppa voi käydä joko ylikierroksilla tai säästöliekillä. Oireita on monenlaisia leposykkeen nousemisesta ahdistukseen ja rytmihäiröihin. Myös puolustuskyky heikkenee ja sairaudet iskee herkemmin
Ylikunnosta pääsee onneksi eroon, mutta rasitukselle herkistyminen (jos näin voi sanoa), saattaa jäädä. Tällä tekstillä haluankin sanoa, että ihmiset levätkää, downshiftatkaa, harrastakaa joogaa, mindfulnessia, käykää elokuvissa, panostakaa ihmissuhteisiin, käykää yhdessä syömässä tai teatterissa, matkustelkaa. Ja ennen kaikkea liikkukaa myös kevyesti! Henkisesti raskas työ vaatii kevyen treenin, jotta keho pääsee palautumaan. Salitreenistä ja juoksulenkistäkin voi tehdä kevyemmän version jos päivän henkinen kuormitus on jo kova. On erittäin järkevää, tavoitteellista ja tuloksellista joskus myös jättää koko treeni väliin jos keho käy kierroksilla jo monesta muusta asiasta. Liikunnasta ei pidä tehdä siis pakkoa ja pitää kuunnella kehon lähettämiä viestejä. Ei ne huippu-urheilijatkaan vedä suunniteltua treeniä jos olo on väsynyt ja tukkoinen, vaan vaihtaa sen toiselle päivälle tai kevyemmäksi treeniksi.
Kovaa treenaamisellekin on toki paikkansa, mutta yhteiskuntamme luomalla kiireellä ja tehokkuudella saamme myös liikunnasta helposti pakkosuorittamista. Tähän ongelmaanhan on olemassa myös puolittainen vastaus. Eli ota itsellesi Personal Trainer, joka tekee järkevän ohjelman puolestasi. J Mutta viime kädessä jokainen on oman kehonsa paras asiantuntija ja toivottavasti moni oppisi kuuntelemaan kehon lähettämiä viestejä. Ja sama pätee muuten kaikenikäisiin. Eli kuulostellaan kehojamme, nautitaan elämästä ja liikutaan järkevästi!