Pysyvä painonpudotus ravinnolla kuuden vinkin avulla

20.07.2020

Painonpudotus on sitten ihmeellinen asia. Miksi meillä Suomessa ja monissa muissa länsimaissa on lihavuusongelma ja miksi esimerkiksi Ranskassa ihmiset ovat pääsääntöisesti laihempia kuin suomalaiset? Onko kulttuurilla kenties vaikutusta? Toisaalta eikös meidän hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi olla esimerkkivaltio painonhallinnassa ja terveydessä? Terveydenhuollossa me varmasti ollaankin, mutta jos joka kolmas suomalainen on ylipainoinen, niin painonhallinnan ei voi sanoa olevan hallinnassa.

Ei se painonhallinta olekaan niin helppoa. Moni asiakkaani sanoo tietävänsä mitä pitäisi syödä, mutta ei vaan saa aikaiseksi. Minun oma havaintoni on, että motivaatio ei ole tarpeeksi suuri muutokseen, joten sitä ei tarvitse vielä tehdä. Minusta laihduttamista kannattaisi lähestyä ensin motivaation näkökulmasta eli mitä hyvää pudonnut paino tuo elämään ja kirkastettaisiin nämä asiat? Saisiko tämä ihmisen pudottamaan painoansa? Ei vielä tämäkään jokaista ylipainoista saa mukaan painonpudotustalkoisiin, mutta ehkä siinä on hyvä alku.

Sitten kun motivaatio painonpudotukselle on löytynyt eli tavoitteet, miksi sitä tehdään, niin voisi aloittaa vähitellen noudattaa alla olevia asioita, yksi kerrallaan. Kun ensimmäinen asia onnistuu, niin voi siirtyä seuraavaan. Nämä eivät ole ihmedieettejä, vaan aivan tavallisia asioita, jotka auttavat painonpudotuksessa.

1. SÄÄNNÖLLISYYS JA SUUNNITELMALLISUUS

Nyky-yhteiskuntamme kiireen myötä ehkä suurin haaste on säännöllinen syöminen. Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei syö säännöllisesti esim. 5 kertaa päivässä. Säännöllinen ruokarytmi välttää suuren nälän tunteen ja pitää verensokerin tasaisena pitkin päivää sekä välttää illalla tapahtuvaa ahmimista ja herkkunälkää. Omien asiakkaiden myötä olen huomannut, että säännöllinen ruokarytmi tuo rytmiä myös muuhun elämään ja tällä saattaa olla vaikutusta myös uneen ja unirytmiin. Tee itsellesi suunnitelma, jossa syöt esimerkiksi viisi kertaa päivässä ja merkkaat hahmotelman, mitä se ruoka on. Toinen tekijä on suunnitelmallisuus. Edellisenä päivänä olisi hyvä olla jo selvillä seuraavan päivän ruokailuhetket pääpiirteissään. Jos näin ei ole, ruuanlaitto yleensä viivästyy, tulee napostelua ja ruokarytmi on jo auttamattomasti pielessä.

2. KASVIKSET

Kasviksia tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Minun kokemukseni mukaan moni luulee syövänsä monipuolisesti ja hyvin kasviksia, mutta kun oikeasti aletaan laskemaan, niin ne jäävät hyvin vähälle. Helppo tapa toteuttaa tätä on ottaa jokaiselle aterialle joku kasvis mukaan ateriaan ja vaihdella vielä kasviksen väriä jos mahdollista. Mitä enemmän värejä kasviksista saa, sitä monipuolisemmin ravintoaineita. Suomalainen perusesimerkki lihapullista ja perunamuusista ei oikein toimi jos ajatellaan painonpudotusta. Missä kaikki värit keltaista ja ruskeaa lukuun ottamatta?

3. ARMOLLISUUS

Yhteiskuntamme vaatii meiltä nykyään paljon ja me vaadimme itseltämme paljon. Täydellistä ei olekaan ja siihen onkin turha edes pyrkiä. Jos vaadimme itseltämme jos alussa täydellistä ruokavalion muutosta, niin se vaatii aikaa, keskittymistä, panostamista, suunnitelmallisuutta. Se on täyttä työtä juu! Helpompi tapa olisi ottaa asioita pikkuhiljaa käyttöön, kuten ensin aloittaa kasviksien syönnistä ja sitten siirtyä vaikkapa hiilareiden tarkkailuun, kun edellinen tavoite on onnistunut. Mutta me haluamme kaiken ja nopeasti. Tällöin kaikki hyvä saavutettu myös lähtee ja yhtä nopeasti. Mitä pidemmällä aikavälillä muutoksia tapahtuu, sitä pysyvämpiä ne ovat. Sen vuoksi on löydettävä tasapaino elämään ja välillä herkuteltavakin. Tosin herkkujakin on olemassa monenlaisia ja valintojen maailmassa sinä päätät.

4. HIILIHYDRAATTIEN VÄHENTÄMINEN

Tutkimusten mukaan suomalaisten ravinnossa korostuu liikaa hiilihydraatit. Eli me syömme niitä liikaa. Leipä, leipä, leipä... Me ollaan kasvettu leipäkulttuurissa. Toki siinä on kuituja ja paketit väittävät niiden sisältävän myös erilaisia vitamiineja, mistä minä en enää ole varma. Kuulemma viljasta kuolee kahden viikon sisään kaikki vitamiinit eli se pitäisi syödä vastajauhettuna ja tuoreena. Kuinka pitkään nuo kaupan jauhopussit ovat hyllyissä seisoneet? Joka tapauksessa aika monen asiakkaani kanssa suuret leipämäärät pois jättämällä ollaan jo saatu tuloksia, vaikka mitään muuta ei ole ruokavalioon tehty.

5. PIILORASVAT POIS JA SOKERI PIENEMMÄKSI

Suomalaiset saavat 60% rasvoista piilorasvoina. Hohhoijaa mikä lukema. Eli leivokset, leikkeleet, valmisruuat ja juustot muun muassa lisäävät tätä lukemaa. No kuitenkaan en olisi niin huolissani rasvasta kuin nykyisestä sokerin käytöstämme. Nyt on jo todettu, että esimerkiksi syöpäsolut ravitsevat itseään glukoosilla ja elättävät itseään näin. Tosin aivotkin tarvitsevat glukoosia toimiakseen. Nyt puhunkin piilosokereista ja ylipäänsä sokerin lisäämisestä valmisruuissa, jugurteissa ja mehuissa. Toisaalta kevytversiokaan ei luultavasti ole paljon parempi, koska se sisältää keinotekoisia makeutusaineita. Tästä pääsemmekin hyvin seuraavaan aiheeseen eli puhtaaseen ruokaan.

6. SYÖ PUHDASTA OMATEKOISTA RUOKAA

Kun teet ruuan itse puhtaista raaka-aineista, niin tiedät mitä se sisältää. Jätä pois esimerkiksi maustetut kermat, kastikkeet tai jugurtit. Mikset ostaisi puhdasta raaka-ainetta esimerkiksi maustamatonta jugurttia pelkästään ja maustaisi tämän itse marjoilla ja vaikka kaurahiutaleilla ja tilkalla hunajaa. Näin vältät liiallisen sokerinsaannin sekä muuta lisäaineet, jotka kuormittavat elimistöä.

Tässä muutamia vinkkejä painonhallintaan. Kokeile ihmeessä yksi asia kerrallaan ja silti nautiskele edelleen ruuasta ja elämästä. Pikkuhiljaa syömisestäkin tulee helpompaa ja rutiininomaisempaa. Osaat ja haluat tehdä terveellisempiä valintoja, kun sinulla on motivaatio. Eli keksi se ensitöiksesi ja sitten vain rennosti liikkeelle. Näillä asioilla on paljon vaikutusta arkeesi ja energisyyteesi, usko pois!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita